BOSEPO 2020. godina

U Sarajevu je 21. i 22. februara u organizaciji Richmond Park Schools u BiH održana jedanaesta po redu BOSEPO naučna olimpijada. Ova Olimpijada je koncipirana na principima svjetskih naučnih olimpijada kako u pogledu pisanja, izrade i prezentacije projekata tako i u načinu bodovanja i ocjenjivnja od strane stručne komisije. Kroz više od 120 projekata predstavljenih iz nekoliko oblasti (inženjering & IT, energija, okoliš i kratki film) svoju kreativnost i inovativnost pokazale su i učenice Mješovite srednje škole “Travnik” IV1 razreda Azra Hadžiemrić i Amna Krnjić u kategoriji inženjering & IT, pod mentorstvom profesorice Selme Čurić. U finale takmičenja prošlo je 18 projekata u ovoj kategoriji, u kojoj su učenici nagrađeni sa četiri bronzane, tri srebrene i tri zlatne medalje. Učenice naše škole su osvojile prvu srebrenu medalju, koja nosi najviše bodova.


Srebrenu medalju donio im je uređaj “RIPEINATOR”. “RIPEINATOR” je uređaj koji na osnovu boje voća ili povrća prepoznaje da li je ono spremno za duži ili kraći transport. Ovim uređajem smanjuje se gubitak voća poslije berbe i u toku transprota, čime se pospješuje održivost hrane.

Ponosni smo na naše učenice te se nadamo da će i buduće generacije iskazati želju za učešćem na ovom i sličnim takmičenjima.