Poštovani posjetitelji,

Mješovita srednja škola „Travnik“ želi putem svoje web-stranice približiti rad učenika i profesora svima koji su zainteresirani za informacije o misiji i viziji naše škole.

Tradicija ove škole seže do daleke 1882. godine kada je izgrađena, i nakon Prve sarajevske gimnazije, predstavlja drugu najstariju školu u Bosni i Hercegovini. Nadaleko je poznata po imenu „travnička gimnazija“. Danas se u Mješovitoj srednjoj školi  „Travnik“ obrazuju gimnazijalci (prva smjena) i buduće medicinske sestre – tehničari, laboratorijski tehničari i zubni tehničari (druga smjena).

U klupama naše škole sjedili su brojni poznati i nepoznati učenici. Među njima, između ostalih, možemo spomenuti i poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika Skendera Kulenovića, koji je svoju prvu zbirku soneta „Ocvale primule“ napisao kao učenik trećeg razreda, inspirisan pogledom kroz prozor učionice, zagledan u obližnji gaj.

{"arrow":"true","pagination":"false","speed":"5000","autoplay":"true","autoplay_speed":"4000","loop":"true","mode_un":"fade"}

Na ulazu u našu školu, svakog posjetitelja dočeka natpis:

„Pošto riječ škola izvorno znači zadovoljstvo, radost, zabava – dođite i uvjerite se!“

Upravo on potvrđuje da se u ovoj školi pruža znanje, prije svega, potrebno za život, pri čemu je u centru svih aktivnosti učenik.

Posebno bih želio naglasiti da je u Mješovitoj srednjoj školi „Travnik“ jedinstvo različitosti prednost, a dobrota i znanje – „najvažnije vrline“.

U narednom periodu, naši ciljevi su sljedeći:

  • saradnja i komunikacija sa roditeljima, koja je ključna u ovoj ustanovi, u vidu savjeta i sugestija;
  • saradnja sa više škola, različitim ustanovama, institucijama, organizacijama i pojedincima u zajednici, naročito razvijanje saradnje sa lokalnom zajednicom;
  • podsticati edukaciju profesora, kao i visoke kriterije ocjenjivanja;
  • imati uticajno Vijeće roditelja i Vijeće učenika, sa dobrom saradnjom;
  • na takmičenjima iz različitih oblasti biti visokorangirani na svim nivoima – općinskom, kantonalnom i federalnom;
  • izgraditi novu školsku zgradu, u kojoj će učenici i profesori imati odgovarajući prostor za dostojanstven rad i sticanje znanja učenika.

Na kraju svega navedenog, ostaje poruka svim našim budućim učenicima:

„Znanje je svjetlost koja obasjava naš put i vodi u budućnost.“

Dobro došli u naš svijet!

Direktor škole:
Adnan Grabus, prof.