Informacija o organizaciji nastave u školskoj 2021/22. godini za roditelje i učenike

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Prije svega želimo vam sretan i uspješan početak nove školske godine, uz iskrene želje za dobro zdravlje vama i vašim porodicama.

Školska 2021/2022. je organizovana prema Uputama Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju na području SBK. Uvažavajući  sve Preporuke za škole za sigurno održavanje nastave, želimo da vas upoznamo o načinu organizacije i realizacije nastave u Mješovitoj srednjoj školi „Travnik.“

-Nastava u školskoj 2021/2022. počinje 06.09.2021. godine, u skladu s Zakonom o srednjoj školi („Službene novine SBK“, broj 11/01 i 17/04).

-Nastava se će se organizovati kao redovna nastava, nastavni sat traje 45 minuta, a dnevno opterećenje nastavom i ostalim oblicima odgojno-obrazovnog rada (dopunska, dodatna nastava, sekcije i ČOZ) u skladu s propisanim NPP-om i brojem sati sedmično za svako odjeljenje. Praktična nastava se organizuje i izvodi u skladu s NPP-om. Učenici imaju veliki odmor koji traje 15 minuta, a za vrijeme malog odmora, koji traje 5 minuta, učenici ostaju u učionici.

-Učenici koji pripadaju rizičnim grupama( hronična oboljenja), mogu po zahtjevu roditelja, uz predočeno ljekarsko uvjerenje/potvdu ostati kod kuće i za njih će biti organizovana nastava na daljinu.

– U slučaju potrebe realizacije nastavu na daljinu profesori će koristiti Google classroom i sve alate dostupne na toj platformi.

– Praktična nastava za učenike III i IV razreda će se organizovati u Javnim zdravstvenim ustanovama (JU Bolnica Travnik,JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu  i JU Dom zdravlja Travnik), uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kao i Uputa samih zdravstvenih ustanova.

-Nastavnici i ostalo školsko osoblje dolaze ranije u školu, uz obaveznu procjenu vlastitog zdravstvenog stanja.

-Roditelji su obavezni prije upućivanja djeteta u školu napraviti procjenu zdravstvenog stanja djeteta (povišena tjelesna temperatura, osjećaj malaksalosti, kašalj, curenje nosa i sl.), provjeriti ček-listu i istu potpisati.

-Profesor je obavezan pregledati ček-listu učenika i kod uočenih simptoma obavijestiti Upravu škole ili dežurnog profesora, koji će učenika izdvojiti iz razreda u posebnu prostoriju, a zatim obavijestiti roditelje učenika. Roditelji su obavezni doći u školu po svoje dijete i pratiti simptome. Učenik ne dolazi u školu dok postoji bilo kakva sumnja, a časove roditelji pravdaju ljekarskim opravdanjem.

-Po dolasku u školu učenici se ne zadržavaju nepotrebno u školskom dvorištu, nego odmah ulaze u školu, te vrše dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u školu. U učionici  je obavezno pridržavati se fizičke distance od 1,5m kao i nošenja maske.

-Odlazak učenika nakon završetka nastavnog procesa, kao i iz samog školskog dvorišta, treba biti u manjim grupama, kako bi se poštovale sve preporučene mjere zaštite.

-Problem sigurnog prijevoza učenika, kad je u pitanju poštivanje svih epidemioloških mjera, podrazumijeva obavezu i odgovornost prijevoznika, koji su dužni epidemiološke mjere poštivati i osigurati za vrijeme prijevoza učenika.

-Sve ostale upute o realizaciji i organizaciji samog nastavnog procesa, učenici će dobiti od svojih profesora i razrednika, a roditelji informacije od razrednika ili Uprave škole telefonskim putem ili nekim drugim načinom, a u krajnjem slučaju i dolaskom u školu.

-Ove upute će se prilagođavati aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kao i svim novim preporukama relevantnih institucija. Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Poštovani roditelji i učenici, čuvajmo sebe i druge, pridržavajući se svih preporuka i mjera, kako u školi tako i u svim situacijama.

Upute za početak nastave u školskoj 2021/22. za sve osnovne i srednje škole na području SBK možete pogledati ovdje.

Uprava škole