Svečana akademija – 25. novembar Dan državnosti BiH

Svečanom akademijom, koja je održana u prostorijama naše škole, obilježen je Dan državnosti BiH. Učenici su prigodnim tekstovima, pjesmom i igrom predstavili historijski kontinuitet državnosti Domovine.
25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH – a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na zasjedanju ZAVNOBiH – a je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja koja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska” bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata. Akademiji su prisustvovali profesori i učenici, te dragi gosti MSŠ „Travnik“.