Dan ružičastih majica – Pink shirt day

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja “DAN RUŽIČASTIH MAJICA” (PINK SHIRT DAY). Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Majica je simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege su se sutradan pojavile u školi u ružičastim majicama s jasnom porukom: “Stop nasilju u školama”.

Posljednje srijede u mjesecu februaru obilježavamo  “Dan ružičastih majica” kojim se na simboličan način želi skrenuti pažnja na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama.  Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika učestalo zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube. Kao i prethodnih godina, obilježavanju ovog značajnog datuma priključili su se i učenici naše škole. Učenici izborne nastave iz predmeta Sociologija, kreirali su videouradak u kojem su učestvovali od same ideje, scenarija, procesa snimanja videosadržaja i konačne postprodukcije.

Ovim putem pozivamo sve učenike naše škole da se u srijedu, 24. 2. 2021. godine, noseći neki ružičasti detalj priključe i daju svoj mali, ali ipak značajni doprinos u obilježavanju ovog važnog datuma.

 

NOSI RUŽIČASTO U ZNAK PODRŠKE DANU RUŽIČASTIH MAJICA!